Tape versus schijf: welke back-upopslag is beter (2024)

Samengevat

Inleiding: De achteruitgang van tapeback-up

Hoewel tape al tientallen jaren een vast onderdeel is van back-upstrategieën, zorgt de groeiende vraag naar flexibelere en veerkrachtigere oplossingen voor gegevensbescherming ervoor dat bedrijven hun afhankelijkheid van deze verouderende technologie heroverwegen. Maar wat is er precies veranderd en waarom zou uw bedrijf erover nadenken om verder te gaan?

IDC's rapport van oktober 2021 benadrukt een aanzienlijke verschuiving naar cloudopslag. Deze trend wordt gedreven door de groeiende behoefte aan schaalbaarheid en flexibiliteit. Het rapport voorspelt dat in 2025 87% van de bedrijfsopslag zich in de cloud zal bevinden, vergeleken met slechts 30% op locatie in 2021. Deze groei in cloudopslag valt samen met een afname van het gebruik van traditionele fysieke opslagoplossingen, waaronder tapeback-up .

Waarom stappen bedrijven af ​​van tape?

Hoewel tape-opslag vertrouwdheid en een gevoel van fysieke veiligheid biedt (“Ik kan de tape van het netwerk halen”), wordt het geconfronteerd met verschillende uitdagingen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op uw bedrijf. Dit zijn de vier belangrijkste redenen waarom bedrijven afstappen van tapes:

1. Kosten: de verborgen kosten van tape-opslag

Tape-opslag zelf lijkt in eerste instantie misschien goedkoop. Echter, volgens an Orakel studiekunnen de Total Cost of Ownership (TCO) voor tapeback-ups aanzienlijk hoger zijn over een periode van vijf jaar vanwege factoren als:

  1. Hardware onderhoud:
    • Aannames: Maandelijkse onderhoudskosten na de garantieperiode voor bibliotheken en schijven.
    • Schatting: Uitgaande van $5,000 per jaar, zouden de totale onderhoudskosten over vijf jaar ongeveer $25,000 kunnen bedragen.
  2. Softwarelicenties en -onderhoud:
    • Aannames: Eerste aanschaf plus jaarlijks onderhoud.
    • Schatting: initiële kosten $ 20,000, jaarlijks onderhoud $ 1,500, totaal ongeveer $ 27,500 over vijf jaar.
  3. Dure expertise:
    Back-upbeheerders met expertise op het gebied van tapebibliotheken krijgen hoge salarissen vanwege de vereiste specialistische kennis. Volgens bijv fluweelbanenkan het gemiddelde basissalaris jaarlijks $126,322 bedragen. Bovendien betekent de fysieke aard van het beheer van tapes dat deze rollen niet op afstand kunnen worden uitgevoerd, waardoor in dit tempo vaak 2 tot 5 fulltime medewerkers nodig zijn.
  4. Ongeplande downtime:
    De gemiddelde kosten van ongeplande downtime voor grote bedrijven zijn $ 260,000 per uur. Het herstel van tapes is aanzienlijk langzamer. Het kan tot 50 minuten duren om 1 TB te herstellen, wat invloed heeft op uw hersteltijddoelstellingen (RTO).
  5. Onverwachte investeringsuitgaven:
    LTO-8+ tapedrives en bibliotheken draaien vanaf $6,000 tot meer dan $ 500,000, afhankelijk van de capaciteit en functies. Voor 1 PB LTO-8-media zijn ongeveer 1,000 banden nodig, wat in totaal $ 150,000 kost.
VergelijkingspuntTape (LTO-9)Schijf (Harde schijf)
Capaciteit en prijs18TB ongecomprimeerd (45TB gecomprimeerd) voor ~$9018TB externe schijf voor ~$300
Extra hardwarekostenZelfstandige LTO-9-schijf: $ 3,000+
LTO-9-bibliotheek: $ 10,000+
Geen extra hardware vereist
Vergelijking van hoofd tot hoofdLTO-80-bibliotheek met 9 slots:
~ 1,440 TB ongecomprimeerd
~ $ 23,027 voor bibliotheek + 80 LTO-9-tapes
$ 15.99/TB
80 x 18TB externe schijven:
~ 1,440 TB ongecomprimeerd
~ $ 24,000 voor 80 HDD's
$ 16.66/TB
Makkelijk te gebruikenVereist expertise om te beherenPlug-and-play (zo eenvoudig als het gebruik van een USB-stick)
Interfaces en snelheden~ SAS: tot 12 Gbps
~ SCSI: tot 5120 Mbps
~ HDD-snelheid is beperkende factor: tot 5 Gbps
~ USB 3.2: tot 20 Gbps
~ eSATA: tot 6 Gbps
~ HDD-snelheid is beperkende factor: tot 5 Gbps
LevensduurTot 30 jaar (realistischer gezien, 10-20)Tot 5 jaar
RangEnterprise-grade~ Consumentenkwaliteit
~ Enterprise-grade (duurder maar met een langere levensduur)
Cases~ Grote datasets (>1PB)
~ Lange termijn archivering
~ Bedrijfssituaties
~ Snel herstel nodig
~ Kleinere bedrijven
~ Back-ups voor algemene doeleinden
Zmanda/Amanda-beperkingen~ Kan de volledige capaciteit niet gebruiken vanwege een gebrek aan tape-add

~Vereist een stagingruimte van 18 TB en een complexe planning

Geen beperkingen
Kosten voor back-upKosten per TB (erg duur)Bij de meeste back-upproviders kunt u zonder extra kosten een back-up maken naar uw eigen schijfopslag
Snelheid van gegevensherstelTrage hersteltijden, vooral voor grote datasetsSnelle hersteltijden
SchaalbaarheidBeperkte schaalbaarheid zonder aanzienlijke investeringenGemakkelijk schaalbaar met extra schijven
milieueffectrapportageHoger energieverbruik voor tapedrives en bibliothekenLager energieverbruik voor HDD's
Toegang en ophalenSequentiële toegang, tijdrovendWillekeurige toegang, snel opvragen
Fysieke ruimteVereist aanzienlijke fysieke opslagruimteCompact en ruimtebesparend
Gegevensintegriteit en betrouwbaarheidPotentieel voor gegevensverslechtering in de loop van de tijdBetere gegevensintegriteit met geavanceerde foutcontrole
Onderhoud en onderhoudRegelmatig onderhoud vereistMinimaal onderhoud nodig
Flexibiliteit en integratieBeperkte compatibiliteit met moderne systemenGemakkelijk te integreren met de huidige IT-infrastructuur
Ondersteuning van de industrie en toekomstperspectievenVooral ondersteund door toonaangevende bedrijven, duur en waarschijnlijk uitgefaseerdBreed draagvlak, kosteneffectief en toekomstbestendig

De bovenstaande vergelijking is gebaseerd op bepaalde aannames om een ​​algemeen overzicht te geven. Tape-opslag is doorgaans van industriële kwaliteit. Bij schijfopslag wordt in deze vergelijking gebruik gemaakt van harde schijven van consumentenkwaliteit, maar er zijn ook schijven van ondernemingskwaliteit beschikbaar.

Prijzen zijn gebaseerd op actuele markttarieven en kunnen wijzigen. Kosten en prestaties variëren per klasse en gebruiksscenario. Voor meer gedetailleerde informatie over HDD's versus SSD's, raadpleeg dit artikel.

2. Schaalbaarheid: uitdagingen met tapeopslag

Voor het schalen van tapeopslag zijn vaak extra fysieke bibliotheken en tapes nodig, wat leidt tot complex beheer en mogelijke menselijke fouten. Hier ziet u hoe schaalbaarheidsbeperkingen met tape zich kunnen vertalen in echte problemen:

  • Beheer van gegevensgroei: A studie door IDC stelt dat de mondiale datasfeer tegen 59 naar verwachting met 2024 zettabytes zal groeien. Vertrouwen op tape om deze exponentiële datagroei te beheren wordt onpraktisch en duur.
  • Verhoogd risico op menselijke fouten: Het toevoegen van nieuwe tapebibliotheken en het beheren van extra tapes verhoogt het risico op menselijke fouten tijdens het labelen, roteren en ophalen. Dit kan in kritieke situaties leiden tot gegevensverlies of herstelvertragingen.

3. Betrouwbaarheid: problemen met gegevensintegriteit bij tapeopslag

Tapemedia kunnen na verloop van tijd verslechteren, en fysieke schade zoals krassen of stof kan back-ups onbruikbaar maken. Schijfopslag kan soortgelijke problemen ondervinden, zoals mechanische storingen. Cloudopslag beperkt deze risico's echter door gebruik te maken van redundante en geografisch verspreide datacenters, waardoor een hogere data-integriteit en beschikbaarheid wordt gegarandeerd. Bovendien kan het ophalen van gegevens van tapes een langzaam en moeizaam proces zijn. Hier is een Gartner-onderzoek dat gaat over enkele onderstaande statistieken:

  • Degradatie van tapemedia: Tapemedia hebben een houdbaarheid van ongeveer 10-30 jaar, afhankelijk van de opslagomstandigheden. Het succespercentage bij het ophalen van gegevens neemt echter in de loop van de tijd af als gevolg van de verslechtering van de media.
  • Snelheid van het ophalen van gegevens: Het herstel van tapes gaat aanzienlijk langzamer omdat hierbij de juiste tape moet worden gelokaliseerd en handmatig door de lineaire tapemedia moet worden gezocht. Het kan tot 50 minuten duren om 1 TB te herstellen, wat invloed heeft op uw hersteltijddoelstellingen (RTO). Dit kan tijdens de restauratie tot aanzienlijke stilstand leiden.

4. Expertise: de vaardigheidskloof bij het beheren van tapeopslag

Het onderhouden van bandenbibliotheken en het beheren van bandrotaties vereist gespecialiseerde vaardigheden die steeds schaarser worden, en de basiseconomie leert dat een laag aanbod gelijk staat aan hogere prijzen. Bedrijven die tapeopslag gebruiken, moeten kiezen tussen de overhead van het vinden en aannemen van steeds zeldzamer wordend talent, of de overhead die gepaard gaat met fouten en inefficiënties die meer generalistische IT-professionals waarschijnlijk zullen maken als ze met deze complexe en verouderde technologie te maken krijgen.

Waarom wint schijfopslag aan populariteit ten opzichte van tape?

Inzicht in de uitdagingen van tapeopslag maakt duidelijk waarom bedrijven overstappen op modernere oplossingen. Schijfopslag biedt met zijn geavanceerde functies en efficiëntie een aantrekkelijk alternatief. Dit is waarom:

  1. Kosteneffectiviteit en efficiëntie

Schijfopslag lijkt in eerste instantie misschien duurder. De Total Cost of Ownership (TCO) voor HDD-back-ups kunnen echter over een periode van vijf jaar kosteneffectiever zijn. Bovendien wordt verwacht dat harde schijven medio 5 een cent per gigabyte zullen bereiken studies, wat de kosteneffectiviteit van op HDD gebaseerde opslagoplossingen nog eens onderstreept.

Schatting over 5 jaar voor HDD-opslagkosten:

  1. Hardware onderhoud:
    • Aannames: Regelmatig onderhoud van HDD-opslagsystemen.
    • Schatting: Ongeveer $ 5,000 voor een kleine of middelgrote onderneming over een periode van vijf jaar.
  2. software Licensing:
    • Aannames: Eerste aanschaf en jaarlijks onderhoud.
    • Schatting: tot $ 8,000, afhankelijk van de vereiste functies.
  3. Personeel tijd:
    • Aannames: volledig belast salaris, percentage van de tijd besteed aan HDD-beheer.
    • Schatting: Een fulltime IT-professional besteedt mogelijk 3-5% van zijn tijd aan het beheren van HDD-back-ups, wat neerkomt op een geschatte $5,000 per jaar. Over vijf jaar komt dit neer op ongeveer $ 25,000.
Tape versus schijf: welke back-upopslag is beter (1)

En met deze kosten krijg je ook voordelen zoals:

  • Onveranderlijkheid: Schijfopslag ondersteunt onveranderlijkheid en biedt veilige, onveranderlijke back-ups die zorgen over het knoeien met gegevens wegnemen. Dit zorgt ervoor dat back-ups intact blijven en beveiligd zijn tegen ongeautoriseerde wijzigingen.
  • Efficiëntie in termen van RTO: Schijfopslag biedt over het algemeen veel snellere Recovery Time Objectives (RTO's) vergeleken met tape. Schijfback-ups zorgen voor snellere toegang tot gegevens dankzij de willekeurige toegangsmogelijkheden, terwijl tape-back-ups sequentiële toegang vereisen, wat het ophalen van gegevens aanzienlijk kan vertragen.
  • Offline en externe opslag: Voor sommige klanten is het belangrijkste voordeel van tape de mogelijkheid om offline en offsite te worden opgeslagen, wat cruciaal is voor bepaalde beveiligings- en compliancebehoeften. Met schijfopslag kunnen ook externe kopieën worden gemaakt via naadloze replicatie naar externe locaties.
  • Geautomatiseerde back-up: Op schijven gebaseerde oplossingen bieden naadloze automatisering voor externe kopieën. Schijfback-ups kunnen eenvoudig worden gerepliceerd naar externe locaties zonder handmatige tussenkomst, in tegenstelling tot tapeback-ups, waarbij vaak fysieke verwijdering en plaatsing van tapes nodig is voor externe opslag. Dit vermindert menselijke fouten en zorgt ervoor dat back-ups consistent worden bijgewerkt en beschermd.
  • Herstel naar een bepaald tijdstip: Schijfopslag zorgt voor sneller en nauwkeuriger gegevensherstel met geavanceerde PITR-mogelijkheden. Het vinden van de juiste tape en het laden ervan kan tijdrovend zijn, vooral als de tape elders is opgeslagen. Op schijven gebaseerde systemen stroomlijnen dit proces en bieden vrijwel onmiddellijke toegang tot specifieke herstelpunten.
  • Bewakingsmogelijkheden: Oplossingen voor schijfopslag worden geleverd met verbeterde monitoring- en rapportagefuncties die de gegevensintegriteit en snel herstel na incidenten met gegevensverlies garanderen. Deze mogelijkheden omvatten realtime monitoring, geautomatiseerde waarschuwingen en gedetailleerde rapportage, waardoor een beter toezicht en beheer van back-upprocessen mogelijk wordt. Tapesystemen vereisen doorgaans meer handmatige processen voor monitoring en waarschuwingen, wat kan leiden tot vertragingen bij het detecteren en reageren op problemen.

Bovendien worden back-ups op tape vaak geconfronteerd met het probleem van onderbenutte ruimte, omdat het moeilijk kan zijn om een ​​hele tape te gebruiken, wat leidt tot een verminderde kosteneffectiviteit.

  1. Uitgebreide gegevensbescherming

Schijfopslag biedt uitgebreide gegevensbescherming via externe replicatie en cloudopslag en biedt hetzelfde niveau van gegevensbeveiliging als tape met externe rotatie. Hier volgen enkele effectieve strategieën die de bescherming van uw gegevens verbeteren:

  • Schijf-naar-schijf-naar-cloud (D2D2C):
    • Voer regelmatig back-ups uit naar lokale schijfopslag (NAS, SAN, enz.) op uw primaire locatie.
    • Repliceer of kopieer deze back-ups op een geplande basis naar een cloudopslagservice zoals AWS S3, Azure Blob, enz.
    • De cloudopslag fungeert als uw externe kopie en biedt air-gapped bescherming tegen ransomware en rampen op de primaire locatie.
  • Schijf-naar-schijf-naar-schijf (D2D2D):
    • Voer regelmatig back-ups uit naar de lokale schijfopslag op uw primaire locatie.
    • Repliceer of kopieer deze back-ups naar aparte schijfopslag op een externe locatie
    • Optioneel kunt u de schijven verwijderen en draaien zoals u dat met tapes zou doen, om bescherming tegen luchtspleten te bieden

Deze opties elimineren de noodzaak voor fysieke tapeverwerking, terwijl er nog steeds een externe kopie beschikbaar is voor noodherstel. De keuze hangt af van uw budget, bestaande infrastructuur en herstelvereisten (RTO/RPO). Cloudopslag is vaak kosteneffectiever voor langdurige retentie, terwijl externe schijven snellere hersteltijden kunnen bieden.

  1. Verbeterde betrouwbaarheid en toegankelijkheid

Schijfopslag verbetert de betrouwbaarheid en toegankelijkheid op verschillende manieren:

  • Sneller ophalen van gegevens: In tegenstelling tot tapes zorgt schijfopslag voor snelle toegang tot gegevens, waardoor de downtime tijdens herstel aanzienlijk wordt verminderd.
  • Regelmatige integriteitscontroles: Moderne schijfsystemen kunnen regelmatig integriteitscontroles uitvoeren om fouten automatisch op te sporen en te corrigeren, zodat gegevens intact en herstelbaar blijven.
  • Schaalbare opslagoplossingen: Oplossingen voor schijfopslag kunnen eenvoudig worden geschaald om tegemoet te komen aan de groeiende gegevensbehoeften zonder veel van de complexiteiten die gepaard gaan met het beheer van fysieke tapes.
  • Gecentraliseerd beheer: Schijfsystemen worden vaak geleverd met geavanceerde beheertools die gecentraliseerde controle en monitoring bieden, waardoor het eenvoudiger wordt om back-ups te beheren en ervoor te zorgen dat gegevens altijd toegankelijk zijn.

Door gebruik te maken van deze functies kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun strategie voor gegevensbescherming robuust is en dat ze snel kunnen herstellen van eventuele gegevensverliesincidenten met behulp van schijfback-ups.

Overstappen van tape naar schijf met Zmanda

De overstap van tape naar moderne back-ups hoeft niet storend te zijn, vooral niet met Zmanda. Hier zijn enkele stappen die u moet overwegen voordat u de overgang van tape naar schijf beoordeelt:

  • Schatten uw huidige back-upbehoeften en datavolume met een gratis advies van een Zmanda-data-expert.
  • kies oplossingen, waarbij rekening wordt gehouden met factoren als het budget, de gewenste hersteltijddoelstellingen (RTO's) en de vereisten voor noodherstel (DR). Zmanda Pro biedt een uitgebreid back-upportfolio, inclusief schijf gebaseerd en cloudback-upoplossingen, om tegemoet te komen aan uiteenlopende behoeften.
  • Plannen en testen uw migratieplan, waarin de tijdlijnen en middelen worden beschreven die nodig zijn voordat u uw tape-infrastructuur buiten gebruik stelt.

Over ons

Zmanda Pro biedt een uitgebreid assortiment schijfgebaseerde en cloudback-upoplossingen om u te helpen een soepele en veilige overgang naar de toekomst van gegevensbescherming te maken. Onze oplossingen staan ​​bekend om hun flexibiliteit en compatibiliteit met verschillende besturingssystemen en opslagclouds, waaronder AWS, Google Cloud en Azuur. Met functies zoals geautomatiseerde back-up, point-in-time herstel en monitoringmogelijkheden zorgt Zmanda Pro voor gegevensintegriteit en snel herstel na incidenten met gegevensverlies.

Wilt u met ons toegewijde verkoopteam praten om erachter te komen hoe uw bedrijf deze transitie soepel kan laten verlopen? Contact.

Tape versus schijf: welke back-upopslag is beter (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5699

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.